Kek ni aku buat 2 hari lepas. Saja suka-suka nak buat. Lagipun dah lama self raising flour tu menyembunyi dalam kabinet kat dapur tu...Taku nanti dah expired pulak...
Resepinya, aku dapat dari blog resepidiana. Hasil sumbangan chef Norzailina. Tapi, sebagaimana biasanya...memang banyak tapi kalau aku memasak ni...al maklumlah, tangan tak berseni...so, warna tu ikut sedap aku nak aturlah...
Kek Marble
Sumbangan : Chef Norzailina
Bahan-bahan
250gm butter
230gm gula castor
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270gm superfine flour
1 camca teh baking powder
60gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulco
Cara-cara
1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja,
satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak.
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara
dua adunan sehingga habis.
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.
tadaaa....ini hasilnya...
No comments:
Post a Comment