05 April, 2010

Sambal belacan

Aku ni sebenarnya bab-bab sambal belacan bukannya terror sangat. Sebab aku kurang sikit bab-bab makan pedas ni. Kalau makan ulam pun, aku just boleh makan without sambal belacan. Kalau makanan yang pedas-pedas pula, sometime, aku boleh basuh dulu kuah yang pedas tu.
Tapi lain pula dengan husband aku, lagi pedas, lagi laju dia makan. Kadang-kadang jadi masalah juga utk aku masak. Sebab bila aku rasa...dah pedas ya..amat. tapi bila cik abang aku makan, dia kata langsung tak rasa apa...
Anyhow, aku tetap kena served my husband appetized...
Kat bawah ni resepi sambal belacan yang aku ceduk dari bloggers tegar dalam bidang masakan ni...
Thanks for sharing with us...



Bahan-bahannya

5 - 7 batang cili hijau & merah
15 batang cili padi
3 - 5 biji bawang kecil (dipotong 2)
1 inci belacan (dibakar)
Garam & gula
Limau nipis @ limau kasturi. (biasanya aku pakai 1 biji limau nipis)
1 1/2 sudu air suam

Cara-caranya
1. Tumbuk semua bahan kecuali garam, gula dan limau
2. Bila semua bahan sudah hancur, masukkan gula, garam dan perahan limau dan juga air suam.
3. Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/