15 April, 2010

Gulai Ayam Terengganu (versi MIL)

Bahan

1 ekorayam [potong mengikut suka, basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 s/b gula merah/nesan
minyak [lebih kurang 3 camca]
garam & perasa
Daun pandan [2 helai]
2 s/b susu pekat
4 s/b bawang goreng

Bahan Mesin

20 tangkai cili kering
4 s/b rempah masak gulai cap ROSE
4 ulas bawang merah
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia

Bahan tumis

2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan 1/2 cawan air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan 2-3 cawan air, daun pandan, kerisik, susu pekat, bawang goreng, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendidih. kacau sekali sekala. Masak menggunakan api perlahan.
5. Boleh masukkan kentang atau lobak merah sekiranya suka*


Gulai ni sedap dimakan sekiranya agak cair. Adakalanya, ibu mertua saya tidak memasukkan cili kering. Sebaliknya menambah 2-3 sudu rempah kurma.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/