07 April, 2010

Moist Banana Cake

Sebenarnya dah lama aku berura-ura nak buat kek pisang ni. Cuma baru-baru ni berkesempatan beli pisang kat pasar tani. Kebetulan banyak juga aku beli pisang berangan. Tapi lepas-sehari ke sehari rancangan aku tertunda, sampailah pisang yang banyak pun dah tinggal 5 biji, sebab husband aku suka makan pisang as pencuci mulut. Lagipun aku sendiri tiap-tiap hari bawa pisang ke opis sebagai kudapan utk alas perut. So, semalam misi aku pun telah berjaya aku laksanakan. Actually, banyak resepi kek pisang ni. Tapi utk kali ini, aku menggunakan resepi dari bro. Rozzan.




Bahan-Bahan :

250 g mentega
2 cawan gula (saya gunakan 200 gm)
4 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh vanilla ( saya gunakan vanilli)
4 sudu besar susu cair (sejat)
3 cawan pisang yg dilecek (saya gunakan pisang berangan, and pisang just ada 5 biji jek)
2 cawan tepung (diayak)
1 sudu teh bic of soda
1 sudu teh baking powder
Kacang walnut, macadamia,pecan (optional) - saya tak guna sebab malas nak wat...

Cara :

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan, vanilli, susu dan garam. Kacau rata.
3. Selepas tu, masukkan pisang lecek tadi dan gaul.
4. Akhir sekali, masukkan tepung lalu digaul hingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 180 C utk selama 45-50 minit atau sehingga masak.
 yang bestnya, pagi ni aku bawa ke opis menjamu member-member, diaorang kata sedap sangat...kiranya misi aku berjaya!!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/