Aku memang hantu pasta. Selalunya aku masak ala carbonara...Tapi last month aku pergi Carefour, beli sos alfredo...Petang semalam tanya husband, nak bawak bekal apa ke opis. dia minta aku habiskan stok barangan yang ada kat dapur tu...so, belek punya belek, ternampaklah sos ni dengan bowties pasta...
Hmm...nampaknya itulah bekal aku kat opis...
Bahan-bahannya
250gm pasta bowties
1 tin sos pasta Campbells Prego (Alfredo: herb & cheese)
1 cawan air
3 biji bawang besar, potong dadu
2 biji bawang putih, dicincang
250 gram daging cincang [aku just guna daging burger je]
1 tin cendawan butang, dipotong ikut suka [cedawan butang tarak...aku ganti dengan sayur campur]
minyak zaitun untuk menumis
2 slice cheddar cheese (low fat)
1/2 camca teh maggi cukup rasa
Cara-caranya
1. Panaskan secukup air sehingga mendidih. Letak sedikit minyak zaitun, kalau tak ada, letak marjerin atau minyak masak pun dah ok. rebus pasta sehingga ia masak. Angkat dan toskan. [tinggalkan dalam 1/2 cawan air rebusan pasta utk guna sebagai kuah]
2. Panaskan secukup minyak zaitun dalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang besar yang telah didadu dan cili padi thailand dan tumis sehingga naik bau dan bawangnya layu.
3. Masukkan sayur campur/cendawan butang dan juga daging cincang. Masak sehingga dagingnya 3/4 masak.
4. Masukkan sos pasta ( Campbells), cheese dan air. Biarkan ia mendidih.
5. Masukkan pasta dan juga sedikit maggi cukup rasa.
6. Kalau nak sedap lagi, waktu hidang tu, parutkan parmesan...wallah...
No comments:
Post a Comment