05 April, 2010

Masak Lemak Cili Api Ikan Kerisi

Ikan kerisi memang favourite aku dengan hubby. Biasanya aku goreng tanpa buat sisik. Letak pes cili, garam dengan kunyit. Ikan tu belah belakang. Goreng pula 3/4 masak menggunakan minyak yang banyak (deep frying)  dengan api panas...fuh...memang kecur air liur dah ni...
Anyhow, last weekend, my husband had requested me to cooked masak lemak cili api...
So inilah hasilnya...bertambah-tambah laki aku tu makan nasi sampai berpeluh-peluh...


Resepinya...
MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya
3 ekor ikan kerisi, dibersihkan
150 ml santan pekat
150 ml santan cair
1 1/2 cawan air
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
2 biji tomato, dibelah dua
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
serbuk perasa
3 keping asam keping (mengikut kemasaman yang dikehendaki)

Bahan untuk dikisar
3 batang lada merah
15 batang cili padi
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
1 batang serai
2 cm lengkuas

Cara-caranya

1. Ikan kerisi digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan digoreng garing. Angkat dan ketepikan. (selalunya aku tak goreng sebab hubby tak suka yang bergoreng)

2. Rebus serai dan juga bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak. Masukkan juga daun kunyit dan tumis sehingga rempah bangkit baunya.

3. Masukkan pula santan cair dan juga air. Masukkan juga garam, asam keping, gula dan serbuk perasa. Masak dengan api yang kecil dan gaul sekali sekala sehingga kuahnya mendidih sikit.

4. Rasakan kuahnya bila semua bahan perasa telah cukup, masukkan ikan kerisi yang telah digoreng dan biarkan ia dimasak selama 5 minit dengan api yang perlahan agar kuahnya meresap pada ikan.

5. Akhir sekali masukkan tomato dan juga santan pekat. Gaul sikit biar tomatonya layu sedikit. Angkat dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/