Bahan Base
200 gm biskut cheese cracker
3 s/b butter
2 s/b madu
Bahan Keju
250 gm keju krim Philidephia
60 gm butter
100 gm gula halus
3 kuning telur
1 s/k esen vanilla
160 ml fresh atau whipping cream
1 s/b tepung kek
2 s/b tepung jagung
3 biji putih telur [pukul sehingga gebu dan menjadi ringan
aneka buah beri
Cara
1. Gaulkan semua bahan base dan tekan dalam acuan/loyang yg telah disapukan majerin.
2. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
3. Campurkan krim keju, butter dan gula. Pukul sehingga gebu.
4. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
5. Masukkan esen vanila dan kacau.
6. Masukkan fresh atau whipping creanm dan kacau rata.
7. Masukkan tepung gandum/tepung jagung berselang seli dengan putih telur yg telah dipukul. Kacau rata. Guna kaedah kaup balikan.
8. Masukkan dalam acuan yg ada base, tabur buah blueberi/rasberi/strawber dan bakar pada suhu 150'C selama 60 minit atau sampai masak.
9. Bila telah masak, biarkan dalam oven sehingga sejuk.
10. Hias dengan topping pilihan. Kek ni lagi sedap kalau simpan +- 5 jam dalam peti sejuk.
***ini resepi kek yang saya buat tu. Saya ambik dari blog kak hanieliza...dan saya ubahsuai mengikut citarasa saya
No comments:
Post a Comment