Ini first time aku masak sotong masak hitam ni. Pernah dengar member cerita, kata sedap bila sotong dimasak sekali dengan dakwat yang hitam tu. Rasa pelik je memula tu. Boleh ke makan...apa rasanya...
Tapi a few days ago, aku ternampak resepi tu dalam blog Diana. So, apalagi...meluap-luap keinginan nak cuba masak. So, weekend lepas, bila pegi pasar, teruslah aku sambar sotong kat situ.
Resepi ni aku just C&P dari blog Diana. Thanks sebab merungkai satu misteri dalam kamus pemakanan aku and husband...But for my husband, I'm sorry sebab tak cerita ingredient masakan ni...aku tahu, kalau aku cerita, for sure dia tak akan makan...kekeke
Bahan-bahannya
1 kg sotong, dibuang tulang dan dibersihkan jangan dibuang dakwatnya
minyak untuk menumis
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
9 bijii lada merah
5 biji cili padi thailand
2 sm halia
2 sm kunyit hidup
*aku tambah
*** 2 cm lengkuas
*** 1 camca ketumbar
*** 1 camca jintan manis
*** 1/2 camca jintan putih
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 yang telah dikisar selama 5 minit.
2. Kemudian masukkan sotong dan dakwatnya masak atas api selama 20 minit. Masukkan garam dan serbuk perasa.
3. Bila sotong telah masak boleh angkat dan hidangkan.
Nota: Jangan letak garam terlalu banyak, sebab sotong sudah masin rasanya. Sotong ini sedap bila ia berkuah sikit dan rempahnya serata masaknya dengan sotong.
No comments:
Post a Comment