04 April, 2012

Lasagna

Dah lama mengidam nak makan lasagna. makan kat luar tak puas, sebab cipotet saja. So 2 malam lepas aku pun merajinkan diri buat sendiri. Lagipun secara kebetulan aku baru beli daging ayam kisar...so project pun bermula...

Aku ikut resepi ini...dengan sedikit sebanyak aku modified ikut selera aku...


Resepi: citarasaramai.blogspot

BAHAN UNTUK LASAGNA
Kulit lasagna
Keju mozarela
* Aku rebus dulu lasagna, bila dah agak lembut aku keluarkan dan sejukkan dalam air biasa

BAHAN UNTUK SOS DAGING/AYAM
1 paket daging/ayam kisar
1 tin cendawan butang - tak bubuh, terlupa...beli buat perhiasan
1 biji bawang besar - dipotong dadu
5 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu besar cili kering kisar - aku guna cili flakes
2 sudu besar puri tomato - aku gantikan dengan spaghetti sos original
2 sudu sos cili - aku tambah sos tomato sekali
1 kiub pati ayam
Sedikit lada hitam
Sedikit oregano - aku guna mixed herbs
Garam dan gula secukup rasa 
* aku juga tambah sayur sawi...hahaha...kan aku dah kata aku buat ikut selera aku...:-)

BAHAN UNTUK SOS PUTIH (aku suka part ni)
2 sudu besar mentega - aku tak guna
2 sudu besar tepung gandum
250 ml susu penuh krim - aku pakai low fat milk
1/2 potong keju cheddar - aku guna 4 slices
Sedikit lada sulah - tak bubuh
Garam secukup rasa - tak bubuh

CARA MEMBUAT
1. Untuk sos daging/ayam, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga kering dan masukkan daging/ayam.
3. Setelah daging/ayam empuk, masukkan puri tomato, sos cili, kiub ayam, oregano dan lada hitam.
4. Masak sehingga sebati, masukkan cendawan butang dan ketepikan.
5. Untuk sos putih, cairkan mentega dan masukkan tepung. Masak atas api sederhana dan kacau sehingga sebati.
6. Kemudian, masukkan susu dan kacau sehingga kuah pekat.
7. Masukkan sedikit garam, lada sulah diikuti dengan keju. Ketepikan.
8. Bagi menyediakan lasagna, lapik pembalut aluminium di atas loyang dan letak sedikit sos daging/ayam supayalasagna tidak melekat. Susun lasagna secara rapat diikuti dengan lapisan sos daging/ayam dan sos putih berselang-seli.
9. Kemudian tabur keju mozarela dengan banyak. Ulang langkah ini hingga penuh loyang.
10. Bakar pada suhu 180-185 darjah celcius selama 45 minit. Biarkan sejuk sebelum dihidang. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/