02 April, 2012

Bubur Cha-cha Berjagung

Hari Ahad 1/4/2012 lepas tertunailah hajat nak makan bubur cha-cha. Actually aku dah beli lama dah tepung cha-cha tu. Cuma menunggu masa yang sesuai untuk masak...maklumlah...akukan busy...hehehe...alasan paling common...

Pagi tu aku pepagi lagi dah maklumkan pada hubby nak buat bubur cha-cha ni. Kebetulan pagi tu aku nak pegi Giant Taman Permata, bolehlah aku beli santan dengan daun pandan. Hairan kenapa aku tak masak benda yang lain lagi? Sebenarnya aku ni isteri yang agak bertuah. Suami aku biasanya tak bagi aku masak. Bukan sebab aku tak pandai masak ye!!! Sebenarnya kami cuma berdua...nak masak pun tak padan katanya, nanti tak habis, membazir. Suami aku biasanya akan suruh aku masak bila dia nak makan masakan tertentu yang kalau ada di kedai makan, tapi tak sedap...hehehe masuk bakullah pulak. Actually memang betul.  Macam dia nak makan asam pedas ke, laksa kuah putih ke, laksam ke, nasi minyak dll tu baru dia suruh aku masak. Kekadang rindu juga nak masak dan makan hasil masakan sendiri, tapi husband tak bagi...aku turut sajalah...

So berbalik kepada bubur cha-cha tadi. Aku dah beli tepung ni aku rasa dah lama, masa balik Kedah dulu. Bulan 2 aku rasa. Aku beli tepung bubur cha-cha kat Pekan Rabu, Alor Setar. Beli sebungkus saja. Cukuplah untuk kami berdua. Alhamdulillah, lepas balik dari Giant, aku etrus rebus tepung tu. Kebetulan ada juga jagung tin yang aku beli bulan lepas yang belum digunakan. So aku pun campur sekalilah. Dalam hati risau juga takut husband tak suka, sebab dia tu susah sikit tentang makanan pelik-pelik (? pelik ke?). Tapi alhamdulillah dia ulang sampai ke malam...

Tadaa...inilah hasilnya....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/