12 April, 2012

Biskut Badam Lemon

Sebenarnya dah 3 - 4 hari aku asyik memikir...beberapa hari lepas aku ada buat pavlova...guna putih telur saja. So masih ada lagi balance 4 biji kuning telur. Takkan aku nak buang macam itu sahaja, membazir namanya tu. So selidik punya selidik, kaji punya kaji, godek sana, godek sini...akhirnya aku pun terjumpa satu resepi ni...resepi dari buku hasil tulisan Kak Hanieliza - Resepi 44 Kek & Biskut Chef Hanieliza...

Tapi memandangkan kat dapur aku tu butter cuma tinggal dalam 100 gm saja, dah tu aku tak mahu buka tin butter yang baru, campur ada sikit lemon kat dalam peti ais, aku pun olahlah pula mengikut apa yang patut. So pada Kak Hanieliza, aku minta ampun maaf sebab dah menderhaka dengan resepi akak...

Lagi satu sebab kat rumah aku tak ada almond flakes, aku gantikan dengan serbuk almond untuk hiasan...sebab kat rumah aku serbuk almond memang ada, balance aku blend buat macarons aritu...Hasilnya...sedap jugak...Oh ya, lagi satu, aku juga tambah 20 gm oat segera dengan 20 gm susu tepung, so tepung gandum aku kurangkan kepada 160 gm sahaja...Rasanya biskut itu...alhamdulillah sedap jugak...

Yang hubby kat depan TV asyik kata...terharunya...terharunya...sebab aku buat biskut...hehehe...rasa cam nak sambut raya la pulak...

Ini masa tengah tunggu giliran untuk dibakar

Bahan-bahannya kat sini...dengan sedikit tambahan dari aku seperti yang aku maklumkan di atas

Biskut yang sudah siap dibakar

Panas-panas lagi ni baru keluar oven

Dan inilah bukunya...muka depan...thanks kak banyak faedah aku dapat dari buku ini dan buku-buku lain hasil penulisan akak...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/