09 April, 2012

Kari/Gulai Tulang

Next day saya buat gulai tulang...best...tapi ambil masa juga nak merebusnya, supaya lembut. Pressure cooker ada, tapi lagi suka rebus pakai dapur biasa...nak rempah tu lebih meresap...

Resepi yang saya guna...resepi yang arwah mak ajar...mudah dan senang


Bahan-bahan: -

1 kilo tulang
5 camca rempah kari daging - bancuh dengan 1 cawan air
1 labu bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - dimayang
1 camca kerisik
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
4 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Garam & gula
200 ml santan pekat
400 ml santan cair
Minyak untuk menumis
3 biji kentang dipotong 6
Air secukupnya

Cara-cara: -

1. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau.
2. Masukkan pula bahan-bahan yang telah dimayang halus dan goreng sehingga naik bau dan kekuningan
3. Masukkan pula rempah yang telah di bancuh dengan air dan juga kerisik
4. Bila telah naik minyak, masukkan tulang dan santan cair, dan air,  masak hingga menggelegak dan daging      
    lembut
5. Seterusnya masukkan kentang dan biarkan kentang masak
6. Akhir sekali masukkan santan pekat dan perasakan mengikut selera

Saya juga pada hari tu masak gulai tulang bersama rebung...bahan dan caranya adalah sama, cuma saya gantikan kentang dengan rebung...


Hasilnya...wallahup...makan bertambah-tambah...hua...camna nak kurus ni bang...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/