31 March, 2010

Pengat Nangka 3 Rasa

Pengat ni aku buat weekend lepas. Actually, husband aku memang hantu pengat especially pengat nangka, pisang and ubi...

Bahan-bahannya

250 gm isi nangka, diracik kasar
1 batang keledek kuning, dibuang kulit dan dipotong dadu selebar 1 inci
1 batang keledek merah, juga dipotong selebar 1 inci dadu
1 biji gula melaka
1 cawan biji sagu, direndam
300 ml santan [100 ml santan pekat, 200 ml santan cair]
garam secukup rasa
gula pasir secukup rasa

Cara-caranya

1. Didalam periuk rebus keledek bersama air secukupnya sehingga empuk.
2. Masukkan, gula melaka, gula pasir dan garam secukup rasa.

3. Bila gula melaka telah larut, masukkan sagu dan juga santan cair dan kacau sehingga ia mendidih, tapi pastikan tidak pecah minyak.

4. Perlahankan api dan masukkan santan pekat. Kacau rata dan padamkan api. Rasa cukup tak gulanya. Sedia untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/