01 March, 2010

Asam Laksa


Bahan :
1 kg ikan sardin
1-2 kilo laksa ready made
15-20 tangkai cili kering-blend
1/2 cawan nenas
3 sudu pes asam jawa (saya pakai adabi)
4-5 keping asam jawa
garam+gula
Daun kesum

Bahan hiasan :
Bawang besar
Timun
Daun pudina
Limau Kasturi
Telur rebus
Daun salad

1. rebus ikan sardin + asam keping + garam

2. asingkan isi ikn yg dah di rebus
3. siatBlender kasar isi ikan
4. baki air rebusan + air 2-3 mangkuk + cili blender + isi ikan + asam jawa adabi + asam keping + garam
5. Rebus hingga mendidih
6. masuk nenas masak yg di potong2 & daun kesum
7. Selepas itu masuk otak udang (terpulang)
8. Selepas tu tambah garam, aji, asam atau gula..
10. sebelum tutup api tu masukkan daun pudina...

**kuah laksa ni dia kena cukup masam, masin n manis dia...
**lagi satu laksa yang sedap digunakan adalah laksa yang dijual dipasaraya-laksa ready made.
**hiasan atas tu hirisan timun, bwg besar n nenas, cili besar, salad & daun pudina.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/