Sumber : Mat Gebu/ Maklang (FRD)/ Diana (FRD)
*** Aku just C&P. Tapi susunan color yang aku buat agak tak berseni, sebab aku ni kasar orangnya...
Bahan-bahan ( Tin berukuran 10 inci )
250 g tepung berserbuk penaik {aku pakai tepung gandum biasa je]
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
Cara-cara
*Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
*Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga
adunan kembang dan pekat
*Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
*Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian
yg tanpa warna pada atasnya
*Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit.
Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.
Ni apam yang belum dipotong. Dalam pengukus tu yang nampak putih-putih kat bawah tu sebenarnya aku baru lepas buat laksam. Dalam aku mengukus laksam, sempat pula aku buat bancuhan apam marmar ni...
Tapi tengoklah susunan bancuhan tu, color dia langsung tak teratur. Ikut sedap aku je...
Ini pula yang telah dipotong untuk encik somiku...dia makan dua potong...balancenya, esok husband bawak ke opis menjamu member-member kat opis.
No comments:
Post a Comment