08 March, 2010

Nasi Lobak Merah aka Carrot


Nasi ni aku masak hari ahad lepas. Saja nak ubah selera. Kebetulan mood nak masak memang tengah berapi-api weekend lepas. So, apalagi...tunjuk skill ler aku. Resepi ni aku dapat dari blog kak hanieliza...yang sepertimana semua orang tahu, amat bermurah hati dengan resepi-resepi yang amat menyelerakan. Tapi aku ni bab nak menghias makanan, lemah sikit...masak aje...terus ngap...tak payah nak hias...
 
NASI CARROT


bahan

3 caw beras bathmati, dibasuh dan ditoskan
2 cawan carrot [didadu kecil]
1/2 cawan susu cair  [sebab susu cair habis, aku ganti dengan fresh low fat milk]
3 1/2 cawan air
1 kiub ayam knorr  [aku pakai maggi cukup rasa 1/2 sudu]


Bahan Tumis

1 s/b rempah kurma
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
* dimayang atau ditumbuk halus
1 s/b minyak sapi
1 s/b marjerin
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
3 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan

Cara

1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, maggi cukup rasa dan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/