Ini antara cucur favourite ni. Nak-nak pula kalau dalam tu letak udang banyak-banyak. Memang boleh hadap sampai 4-5 biji. Husband pun suka makan. Letak pula daun kucai banyak-banyak. Cicah pula dengan sos atau kuah kacang. Memang best. Kalau arwah mak dulu, tiap kali buat cucur udang mesti ada kuah kacang sekali. Tapi sejak kahwin ni, husband lebih suka cicah dengan sos cili. Tapi mesti make sure pakai brand "Life". Kalau buat sendiri pun boleh sos ni.
Resepi kat bawah ni aku just C&P dari blog Kak Hanieliza...one of my favourite bloggers. Kalau nak cari resepi yang best-best, mesti aku masuk ke blog akak ni. Thank you so much ye kak. Apapun, resepi yang biasa aku buat, selalunya aku dah alter sikit. Kena ikut selera husbandlah katakan...
CUCUR UDANG
Bahan A
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras [tak pernah bubuh pun]
daun kucai
taugeh [tak bubuh juga sebab husband tak suka]
cili merah [cincang]
garam
serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng
Udang kertas secukupnya
**saya letak gula dalam 1/2 camca
**saya juga letak 1 camca butter/marjerin
**saya juga letak 1 biji telur
**saya juga letak 50 ml susu segar
Bahan Mesin
1 s/b udang kering [tak letak pun]
1 labu bawang besar [ saya tak mesin, tapi saya mayang]
2 cawan air
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan kecuali minyak .
2. Panaskan minyak.
3. Sendukkan adunan [kalau ikut resepi Kak Lieza, dia letak seekor udang kertas atas cucur tu]
4. Curahkan adunan yg berisi udang ditepi kuali dan biarkan ia meluncur jatuh dalam minyak.
5. Biarkan gorengan sehingga garing.
6. Angkat dan toskan.
7. Potong kecil dan hidangkan dengan sos cili.
SOS CILI
Bahan A
10 tangkai cili merah [buangkan biji]
1 cawan air
3 s/b cuka
1 ulas bawang putih [jika suka]
3 s/b sos tomato
2 s/b gula
garam
Bahan B
3 s/b air
1 s/b tepung jagung
Cara
1. Mesinkan semua bahan A sehingga halus.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Bancuhkan bahan B dan masukkan dalam adunan cili.
4. Masakkan sehingga nampak pekat.
5. Tutup api dan hidangkan dengan cucur udang.
No comments:
Post a Comment