Ayam madu ni aku masak untuk makan dengan nasi carrot yang aku masak hari Ahad lepas.
Resepinya, aku hasil tunjuk ajar arwah mak aku dan juga mak mertua. Aku combined resepi kedua mereka, dan cipta resepi ikut selera aku.
Bahan
5-6 ketul kepak ayam [digaul dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh garing]
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih* [aku memang hantu bawang putih]
1 inci halia*
10-15 tangkai cili kering* [rebus dan buang biji dahulu]
*bahan-bahan ni diblender halus
1 s/kecil pes asam jawa [aku guna keluaran adabi]
2 sudu sos cili [aku guna brand life]
2 sudu sos tomato [brand life jugak]
3 sudu madu
3 inci gula melaka/kabung/nesan
Garam dan gula
Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih
2 ulas bawang merah
Caranya
1. Panaskan minyak, tumis bahan tumisan sehingga naik bau.
2. Masukkan bahan yang dikisar halus, masak sehingga garing dan pecah minyak dengan api yang perlahan.
3. Masukkan semua jenis sos, gula melaka, asam jawa dan juga madu, biar sehingga gula melaka larut. [masukkan air sekiranya perlu]
4. Bila kuah telah agak memekat, masukkan ayam serta garam dan gula. Masak sehingga mendidih.
5. Sekiranya suka, boleh didihiaskan dengan bawang holland yang dipotong membulat.
No comments:
Post a Comment