01 March, 2010

Mee Goreng Seafood















Petang semalam masak mee goreng seafood. Letak sotong dan udang. Biasanya, kalau masak mee, mesti husband nak mee tu basah/lembap...so, ikut sajalah.

Bahan

1 bungkus mee kuning
100 gm sotong dihiris setebal 1 cm
150 gm udang
100 gm fish cake )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi [potong kecil]
3 sudu cili mesin
1 1/2 sudu kicap pekat (saya pakai cap Mudim)
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili (saya guna jenama life)
1 sudu sos tomato (jenama life juga)
1/2 sudu cuka makan
2 sudu minyak masak
3 ulas bawang putih [cincang halus]
3 biji telur

Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan bahan seafood dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan bahan sos. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan mee, taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/