Bahan A
250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu segar
Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat
(Ni resepi yang dapat dari blog hanieliza. Thanks ya kak sebab sudi kongsi resepi ni). Gambar kek ni pula, sebenarnya kek birthday yang husben belikan. Cinonet je kek ni, sebab husben tahu saya kurang sikit makan kek ni. Tapi utk resepi di atas, memang selalu buat...walau tak suka sangat dengan kek dan coklat, selalunya buat utk husben bawa ke opis.
No comments:
Post a Comment