25 July, 2012

Perut Tak Selesa Di Bulan Puasa

Korang pernah tak alami benda camni? Aku ni memang jenis perut sensitif, Bulan puasa ni lagilah...boleh dikatakan tiap-tiap hari aku kena cirit-birit. Tak boleh makan yang pedas sikit pun. Padahal aku memang tak suka makan pedas pun...kalau aku makan yang aku kategorikan sebagai pedas...orang lain memang takkan rasa pedas. Macam semalam, aku just makan nasi dengan sup ayam je...lepas tu ada makan ikan bakar percik...memang bagi pemakan makanan pedas, ikan percik tu bukan satu masakan yang pedas bukan? Nak kata beli makanan tak elok kat bazar ramadhan...tak juga...sup ayam tu aku masak sendiri. Cuma ikan bakar tu husband aku beli kat pasar ramadhan. tapi kedai ikan bakar tu, hari biasa pun memang kat situ kedai dia...hari biasa aku makan tak sakit perut pun...

Kalau nak kata makan makanan bazar ramadhan yang menyebabkan aku sakit perut, tak juga kot. Sebab bulan puasa kali ni aku masak sendiri lauk-pauk, except yang rumit-rumit sikit my hubby akan belilah. Cakap pasal masak sendiri juadah berbuka ni...hehehe tahun ni terajinlah pulok...Macam hari pertama puasa, aku masak kari tulang dengan sambal ikan merah dan sayur. Hari kedua aku masak singgang ikan tenggiri, ikan gelama masin dan sayur. Lepas tu aku masak gulai kuning udang dengan sayur. Semalam masak sup ayam dengan udang masak asam stail mak aku. Hari ni pula aku cadang nak masak daging masak sambal dengan ayam percik pula...fuhh...sambil dok menulis ni, dah meleleh air liur aku...Oh ya satu lagi, ingat petang ni nak masak sayur goreng kacang buncis...yummy...

Ha cerita balik pasal perut asyik nak membuang isi kandungannya...aku pun pelik juga...walhal waktu sahur aku cuma minum air kosong dengan 3 biji buah kurma saja...agaknya perut aku ni memang koman kot...Tapi  alhamdulillah,walaupun aku hanya makan kurma dan minum air kosong, aku tetap rasa bertenaga walaupun cirit-birit...pelik tetapi benar bukan?

Okaylah, nak kena stop dah...internet pun slow gila semenjak dua menjak ni...geram...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/

Universal Converter