22 February, 2010

PUDING JAGUNG


Bahan Puding

1 cawan susu cair*
1 tin jagung cream
1/2  cawan gula
4 sudu makan susu sejat
4 sudu makan tepung kastad *
1 peket agar-agar
3 biji telur *
3 cawan air
sedikit garam
* Dipukul sehingga sebati dan tidak berketul

Bahan Sos

1 tin susu cair
sedikit garam


Cara
1. Masak agar-agar sehingga hancur.
2. Bila agar-agar telah hancur, masukkan gula & garam. Kacau sehingga gula larut.
3. Masukkan bahan yang telah dipukul, susu cair dan juga jagung krim kedalam adunan agar-agar.
4. Perlahankan api dan kacau selalu supaya adunan tidak berketul. Angkat bila telah mendidih.
5. Untuk bahan sos, panaskan susu cair dengan sedikit garam menggunakan api yang perlahan. Tutup api  
    bila bahan sos mendidih.
5. Tuang sos bila hendak makan. Enak dihidangkan sejuk

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/