Semalam buat kek tiramisu. Walaupun tengah diet sekarang ni, tapi bila mengenangkan cream cheese yang dah lama terperuk kat fridge tu...buat jugalah. Ingat nak cuba buat cheese cake. Tapi malaslah pulak nak berlama-lama tunggu oven. So, yang senangnya buat tiramisu ni yang aku belajar drpd blog kak Hanieliza although saya dah modified ikut selera saya. Thanks kak for the briliant recipe...sedap...suka sangat!!!
Bahan-Bahan :
A
250gm cream cheese (saya pakai pilahdelpia punya...)
200 ml krim
100 gm gula kastor (ikut suka nak manis mana)
Susu pekat 3 sudu makan
B
Ladies Finger
C
Bancuhan nescafe (air,nescafe,susu) 200 ml
Serbuk koko
Cara-Caranya :
1. Pukul Cream cheese dengan gula kastor sampai creamy and smooth.
2. Masukkan susu dan krim, pukul sampai kembang and fluppy.
3. Dalam satu bekas, tak kiralah bekas apa pun, bulat atau 4 segi, for 1st layer atur ladies finger yang telah dicelup sekejap dalan air bancuhan nescafe. After that, lapis dengan bahan cream and finishing that layer dengan serbuk koko.
4. Ulang langkah 3 secara berselang seli sampai habis.
5. Sejukkan dalam fridge...after a few hours, bolehlah ngap!!!
No comments:
Post a Comment