Ni pula walnut pie. AKu ni biasalah kalau hari cuti, ada jelah projek nak aku buat. Kebetulan kalau kat rumah aku, bahan mentah memang sedia ada...
Bahan-bahan: -
500 gm tepung gandum
gula kastor 2 sudu makan
air sejuk dari peti ais 2 sudu teh
Telur kuning 2 biji (gred A)
250 gm butter/marjerin
1 sudu teh esen vanila
Cara: -
Gaul tepung dengan gula dan butter sampai jadi macam serbuk roti
Campurkan telur kuning dan air (kalau agak2 keras tu, tambah air sejuk sikit la)
Canai adunan dan bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 20 minit atau separuh masak
Sebelum bakar tu (lupa la plak), cucuk-cucukkan doh yang telah dicanai dalam acuan dengan camca garpu
Topping: -
4 biji telur ayam (gred A)
1 cawan gula kastor(aku ganti dengan 1 cawan susu pekat manis)
200ml krim masakan
esen vanila
kacang walnut yang telah disangai dan dicincang
Cara: - Pukul semua bahan sekali, tuang dalam acuan yang telah ada kulit pai tadi...
Bakar lagi sehingga masak
No comments:
Post a Comment