03 December, 2012

PAVLOVA



Ha nilah hasilnya pavlovaku yang kubuat semalam...

Nampak burukkan? Nak wat camna...tangan tak pro nak angkat dengan decorate...habis pecah yg kat bahagian tepi. But what the hal punya...

Sedap but manis sangat...tapi okaylah bila balance dengan buah-buahan yang masam tu.

Ni resepi yang saya gunakan...dapat dari joyofbaking

Bahan:-
4 biji putih telur (gred A)
1 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila (boleh kot kalau kita tukar pakai esen strawberi...mesti sedapkan)
1 sudu teh cuka makan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping
1 cawan whip cream
1 1/2 sudu besar gula (saya tak guna. Bear in mind, pavlova tu dah manis)
Buah-buahan segar

Cara:
Pukul putih telur dgn gula sampai kembang dan bertanduk (kalau korang terbalikkan dan tunggang atas kepala korang, putih telur tu tak jatuh pun)
Lepas tu masukkan esen dan tepung jagung
Panaskan oven 150C
Bakar selama 1 jam (kalau oven saya saya guna 170C dan bakar selama 1 jam 30 min)

Setelah sejuk, hias dengan whip cream yang dah kita pukul kental dan tabur buah segar...





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/