05 March, 2012

Tips Pengiraan Kalori Makanan



Kaedah pengiraan kalori makanan

Daily Energy Requirement = berat(kg) x 30 kalori
contoh: berat seseorang 45kg. Kiraannya ialah 45kg x 30 = 1350 kalori setiap hari

kalau kita hendak mengurangkan 1 kg dalam masa seminggu maka kita perlulah mengurangkan 1kg dari kiraan kalori.
contohnya 45kg - 1kg = 44 kg

pengambilan kalori yang perlu diambil ialah 44 x30 = 1320 kalori setiap hari.
baki 30 kalori lagi (1350-1320 kalori) kita akan tolak dari lemak-lemak yang terkumpul dalam badan kita.

kalau aku lak: 75 x 30 = 2250
So 75 -1 = 74kg
So 74 x 30 =2220

tak boleh, tak boleh...aku kena kurangkan sekurang-kurangnya 2 kg seminggu
jadi 75 - 2 =  73
73 x 30 = 2190
2250 - 2190 = 60 kalori yg perlu aku kurangkan dalam sehari

So apa yang boleh aku makan?

Jawapannya...aku sekarang tengah consume herbalife...

kalau ikut menu aku...

1. Breakfast  hbl +soya = 350 kalori

2. Lunch  hbl + soya = 350 kalori

3. Dinner nasi campur/nasi goreng 1000 kalori

so...700 + 1000 = 1700 kalori...

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori:Kuih Muih

1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori

2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori

3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori

4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori

5. Popia goreng (satu) = 130 kalori

6. Popia basah (satu) = 95 kalori

7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori

8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori

9. Karipap (sebiji) = 130 kalori

10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori

11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk

1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori

2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori

3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori

4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori

5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori

6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori

7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori

8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori

9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori

10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori

11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori

12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori

13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori

2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori

3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori

4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori

5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori

6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori

7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori

8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori

9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori

10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori

11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori

12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori

13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori

14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori

2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori

3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori

4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori

5. Burger keju (satu) = 425 kalori

6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori

7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori

8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori

2. Betik (sepotong) = 45 kalori

3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori

4. Durian (5 ulas) = 64 kalori

5. Limau (sebiji) = 42 kalori

6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori

7. Nenas (sepotong) = 59 kalori

8. Epal (sebiji) = 63 kalori

9. Ciku (sebiji) = 44 kalori

10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

kategori: Minuman

minuman berkabonat 1 tin 285g - 120 kal

minuman kotak 250g - 105 kal

susu tepung penuh krim 1 sudu makan - 33 kal

susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan - 25 kal

aiskrim 2 skop- 390 kal

susu pekat manis 1 sudu makan - 71 kal

yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal

mentega 2 sudu teh - 75 kal

keju chedar 1 keping -58 kal

p/s: yang aku higlightedkan tu biasanya itulah yang aku makan...akcely aku nak cuba kurangkan ke 1500 kalori sehari...kalau dapat 1000 kalori...alhamdulillah...tapi aku tak cukup semangatlah...
Petua memilih makanan di restoran :

•sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar
baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat. Pilih makanan yang bersayur.

•Minta salad tanpa dresing

•minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG). Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba

•pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar

•jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan

•jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makanan berdaging seperti otak, hati dan buah pinggang atau ketam, udang atau sotong

•pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah

•minta buah-buahan sebagai pencuci mulut

•minum air, teh atau kopi tanpa gula daripada meminum minuman ringan yang manis atau beralkohol

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/