26 April, 2010

Balik Kampung Siri 1/2010

Alhamdulillah, aku dan suami selamat sampai ke kampung pada 22/4/2010 pada jam lebih kurang 10.00 malam. Actually, malam tu aku singgah tidur di rumah kakak di Taman Ambangan Heights, Sungai Petani.
Seronoknya hanya Allah yang tahu. Bila menjejak saja tayar kereta ke sempadan Negeri Kedah, aku rasa, seluruh fikiran aku tenang sangat. Hilang segala tekanan. Agaknya sebab tu ramai orang suka balik kampung...
Malam tu memang lena aku tidur...lagipun best sebab dapat main dengan Ammar Faidz
Esoknya kami ke rumah abang yang nombor dua, yang aku panggil Bang dux, kebetulan, mungkin dah rezeki aku dengan husband kot, abang nak buat sedikit majlis kesyukuran sempena majlis pernikahan anak saudara aku pada lusanya. Murah rezeki. Sebenarnya abang aku buat kecil saja majlis tu. Sebab majlis perkahwinan akan dilangsungkan pada 5/6/2010 nanti. Dia pun tak jemput aku balik sebab buat majlis kecil saja. Tapi, mungkin gerak hati membuatkan aku dengan hubby nak balik kampung. Apapun, aku dengan hubby tak kecil hati pun kalau tak dimaklumkan tentang majlis pernikahan hari tu. No heart feeling on that!
Anak saudara aku, Nur Sufiyana Ulfa merupakan seorang guru Bahasa Inggeris di salah sebuah sekolah di Johor. Baru saja memulakan tugas setelah tamat pengajian di Universiti di Melbourne, Australia. Bertemu jodoh dengan seorang anggota tentera laut berpangkat kapten. Actually, aku pun tak tahu lagi nama anak saudara aku yang baru tu...tak sempat berkenalan lanjut lagi...
Petang 23/4/2010, aku dengan hubby pergi ke Tanjung Dawai. Saja pergi sana untuk cari bekalan belacan dan juga ikan bilis. Bagi yang pernah dengar  dan minat lagu " Cinta Pantai Merdeka", mesti tahu nama Tanjung Dawai. Memang famous dengan hasil makanan laut.
Malam tu aku tidur di rumah pusaka arwah mak...Rumah yang kakak aku yang nombor dua duduk..K.Chik

Bila balik ke rumah pusaka mak aku, lagi la fikiran aku tenang. Hubby aku pula, bila nampak aja sawah, terus senyum panjang. Sebab best katanya...released tension le tu!!!

Kuah Durian

Sebenarnya dah lama teringin nak makan buah durian. Cuma masalahnya, hubbyku tak makan durian, bau pun dah tak tahan...wawawa...Tapi hari tu, aku berkeras nak makan juga, so, bila pegi pasar malam, aku pun belilah buah durian. Aku beli yang paket saja. Itupun hubbyku dah bising-bising kata busuk...
Apapun, terlaksanalah sudah misiku nak makan roti cicah kuah durian...
Bahan :
Isi durian - ikut suka, saya letak dalam 9 ulas
100 gm gula - kalau nak letak gula merah/melaka pun boleh, tapi kurangkan jumlah gula pasir
400 ml santan - 250 ml santan pekat, 200 ml santan cair
sagu 50 gm - direndam lebih kurang 10 min
Daun pandan
Sedikit garam

Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali kecuali santan pekat dan sagu ke dalam periuk.
2. Masak sehingga gula larut.
3. Bila kuah telah mendidih, masukkan santan pekat dan sagu.
4. Masak di atas api perlahan sehingga masak.
5. Sedap dimakan dengan roti, rati jala ataupun pulut...



Triple Berries Cheese Cake

Bahan Base


200 gm biskut cheese cracker
3 s/b butter
2 s/b madu

Bahan Keju

250 gm keju krim Philidephia
60 gm butter
100 gm gula halus
3 kuning telur
1 s/k esen vanilla
160 ml fresh atau whipping cream
1 s/b tepung kek
2 s/b tepung jagung
3 biji putih telur [pukul sehingga gebu dan menjadi ringan
aneka buah beri

Cara

1. Gaulkan semua bahan base dan tekan dalam acuan/loyang yg telah disapukan majerin.
2. Simpan dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
3. Campurkan krim keju, butter dan gula. Pukul sehingga gebu.
4. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata.
5. Masukkan esen vanila dan kacau.
6. Masukkan fresh atau whipping creanm dan kacau rata.
7. Masukkan tepung gandum/tepung jagung berselang seli dengan putih telur yg telah dipukul. Kacau rata. Guna kaedah kaup balikan.
8. Masukkan dalam acuan yg ada base, tabur buah blueberi/rasberi/strawber dan bakar pada suhu 150'C selama 60 minit atau sampai masak.
9. Bila telah masak, biarkan dalam oven sehingga sejuk.
10. Hias dengan topping pilihan. Kek ni lagi sedap kalau simpan +- 5 jam dalam peti sejuk.

***ini resepi kek yang saya buat tu. Saya ambik dari blog kak hanieliza...dan saya ubahsuai mengikut citarasa saya

21 April, 2010

21/4/2010

Wah...lamanya tak melayari planet aku ni...server asyik problem...kerja pula menimbun...campur pula boyfriend si M tu datang buat kunjungan...Kekeke...jangan salah sangka...boyfriend M aku tu..."Malas"...aku malas sungguh nak menulis sekarang ni...Mungkin mood orang tak ada duit kot...
Awal bulan, rasa cepat je masa berlalu...tapi bila dah dekat-dekat nak gaji...ditambah dengan kerja yang melambak ni...rasa siput babi pun lagi cepat merayap!!!
Anyhow...yahoo...esaok dah gaji!!! Esok juga aku nak balik kampung kat Kedah...lebih tepat lagi...No.8, Kg Kuala Sungai Daun, Simpang 3, 06680 Yan, Kedah...Last aku balik kg hari tu, bulan 12 tahun lepas masa anak saudara kawin. Bukan tak nak balik selalu...tapi, kalau balik sana mana cukup 1-2 hari...Actually, kali ni pun, cuma dapat balik 3 hari saja...sebab husband bimbang, kalau cuti lama, bila balik opis, kerja menimbun. Tapi, alhamdulillah...dapat juga balik. Lagipula, kalau balik ke Kedah, kos perjalanan tu yang tak tahan tu. Tol pergi balik dah lebih RM100. Itu belum tambah duit minyak la...belanja lain-lain la...Tapi...aku happy!!!Happy sangat-sangat...aku memang rindu family aku...kampung halaman aku...rindu rumah pusaka arwah mak aku...aku rindu kenangan mak aku di rumah tu...aku rindu mak aku!!!
Aku juga nak balik tengok ayah aku...Ayah pun bukannya sihat macam dulu. Penyakit kencing manis dia...tak berubah pun...sebab ayah memang dah tak pantang makan. Kata dia, dia dah tua...pantang pun dia mati, tak pantang pun dia mati...dalam erti kata lain, dia nak menikmati hari-hari tua dia dengan gembira...
Harap-harap perjalanan balik malam esok diberkati Allah SWT dan selamat kami sampai ke destinasi...Amin!!!

15 April, 2010

Cucur Jagung perisa Ketam

Bahan A

2 cawan tepung gandum
daun kucai
taugeh
cili merah [cincang]
garam
serbuk kunyit
minyak untuk menggoreng
isi ketam [boleh guna ketam fillet atau beli isi ketam]
1 tongkol jagung [boleh juga pakai frozen]
3 s/b susu segar
1 s/b butter

Bahan Mesin

1 s/b udang kering
1 labu bawang besar
2 cawan air

Cara

1. Gaulkan rata semua bahan kecuali minyak dan udang kertas.
2. Panaskan minyak.
3. Sendukkan adunan
3. Curahkan adunan yg berisi ketam ditepi kuali dan biarkan ia meluncur jatuh dalam minyak.
4. Biarkan gorengan sehingga garing.
5. Angkat dan toskan.




Bubur Jagung

Bahan

500 gm isi jagung [nak pakai frozen pun boleh]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 cawan air
1/2 cawan gula merah
2 s/b gula [sekiranya kurang manis]
2 inci gula melaka
2 s/b sagu mata ikan [basuh dan toskan]
garam
daun pandan

Cara

1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendideh dan sagu nampak jernih.
3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan2 sehingga mendideh sekali lagi.
4. Hidangkan.

Acar Mentah

Bahan [hiris]

timun [dihiris memanjang]
lobak merah [dihiris memanjang]
cili merah
bawang besar
halia [dihiris nipis dan memanjang]
garam
gula
cuka atau lime jus
sedikit air garam

Cara

1. Semua sayuran dipotong [ rendam dalam air kapur lebih kurang 1 jam, basuh. Toskan]
2. Gaulkan cuka, gula dan garam. kacau rata.
3. Gaulkan semua bahan dan hidangkan.

Gulai Ayam Terengganu (versi MIL)

Bahan

1 ekorayam [potong mengikut suka, basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 s/b gula merah/nesan
minyak [lebih kurang 3 camca]
garam & perasa
Daun pandan [2 helai]
2 s/b susu pekat
4 s/b bawang goreng

Bahan Mesin

20 tangkai cili kering
4 s/b rempah masak gulai cap ROSE
4 ulas bawang merah
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia

Bahan tumis

2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan 1/2 cawan air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan 2-3 cawan air, daun pandan, kerisik, susu pekat, bawang goreng, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendidih. kacau sekali sekala. Masak menggunakan api perlahan.
5. Boleh masukkan kentang atau lobak merah sekiranya suka*


Gulai ni sedap dimakan sekiranya agak cair. Adakalanya, ibu mertua saya tidak memasukkan cili kering. Sebaliknya menambah 2-3 sudu rempah kurma.

Nasi Minyak Terengganu (versi MIL)


Bahan

3 cawan beras
3 cawan air
3 camca susu pekat
1 sudu tomato puri
1 sudu sos tomato
sedikit pewarna merah
daun pandan [2-3 helai]

Bahan Tumis
1 senduk minyak sapi (saya campur 2 1/2 camca butter & 1 camca minyak sapi)
2 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 cm halia *
* dikisar kasar
3 kuntum bunga cengkih
3 bunga lawang
3 biji buah pelaga
2 in kulit kayu manis
garam

Hiasan [saya tak letak pun]
1/4 cawan kismis
1/4 cawan bawang goreng
2 sb gajus atau badam panggang
daun ketumbar

Cara
1. Panaskan minyak sapi. Tumis * dan juga segala jenis rempah hingga naik bau.
2. Masukkan beras , kacau sebentar hingga rata. Masukkan air, susu, garam, tomato puri, sos tomato, pewarna merah dan daun pandan, tutup periuk dan masak spt biasa.
3. Sebaik sahaja airnya kering, kecilkan api. Masukkan kismis dan kacau nasi dgn perlahan
4. Taburkan bahan hiasan semasa menghidang.
5. Enak dimakan bersama gulai daging/ayam ala terengganu dan juga acar.



08 April, 2010

Indahnya Berbuat Baik


By: agussyafii

Dan Allah senantiasa memberikan pertolongan kepada hambaNya selama ia menolong saudaranya (HR. Muslim).

Hadist diatas mengingatkan kepada kita, bila hati kita bersedih, akan ada orang yang lebih bersedih daripada kita. Bila kita mengalami kesulitan, akan ada orang yang lebih sulit hidupnya daripada kita. Cobalah tengok dijalanan atau disebelah rumah kita, barangkali mereka justru membutuhkan pertolongan dan Allah meminta kita untuk memperhatikan dan menolong mereka yang sedang kesusahan atau sedang dalam kesulitan.

Membantu orang lain membuat kita merasa nyaman dan membantu kita menyelesaikan masalah yang kita hadapi, bagus juga secara kesehatan psikis. Penelitian mutakhit di Michigan University menyebutkan bahwa orang-orang yang memberikan perhatian dan membantu orang lain akan hidup lebih lama.

- Membantu teman, kerabat, atau tetangga dengan duduk berbincang, bertegur sapa dan untuk menanyakan bagaimana kabarnya atau sedang sibuk apa sekarang.

- Bergabunglah untuk menjadi relawan sebuah organisasi sosial kemasyarakatan.

- Ambillah sampah yang berserakan yang ada di halaman rumah, di taman atau dipantai.

- Memberikan ruang parkir yang cukup bagi orang lain.

- Membantu orang tua menyeberangkan jalan

- Menghormati pejalan kaki ketika kita sedang mengendarai kendaraan bermotor.

Perbuatan baik yang sederhana seperti diatas menunjukkan kepribadian yang positif pada diri kita. Memaafkan, memberi hadiah, mengucapkan salam, melakukan kebaikan paling ringan dan tularkan pada orang lain, anak-anak kita juga orang-orang yang kita cinta. Lakukan terus menerus dan lihat perubahan yang terjadi pada diri kita dan sekitarnya akan ada sebuah keajaiban.

Langit Senantiasa Tersenyum


By: agussyafii

 

Pagi hari tadi seperti biasa sehabis sholat subuh, saya dan Hana, putri saya (4 th) suka sekali jalan-jalan. Saya dikejutkan dengan teriakan Hana, 'Ayah..lihat. Langitnya tersenyum' ucapan Hana menyentak kesadaran saya, sambil melihat langit nampak ada awan yang indah seolah ada gambar sebuah senyuman.

Saya teringat satu ayat QS. Ibrahim (14) : 19, 'Tidakkah kamu perhatikan, bahwa sesungguhnya Allah telah menciptakan langit dan bumi dengan hak (keindahan)? Ayat ini memberikan gambaran bahwa begitu agungnya ciptaan Allah Subhanahu Wa Ta'ala yang bernama langit, langit memiliki keindahannya. Sekaligus dimaknai bahwa kehidupan manusia akan menjadi indah jika terbuka seperti langit. Membuka diri dengan melihat semua sebagai awan yang indah. Hal-hal yang menyenangkan seperti kebahagiaan, senyuman, pujian, kesehatan sebagai awan yang putih. Sementara hal-hal yang menyedihkan seperti kedukaan, tangisan, makian, kepedihan, sakit sebagai awan kelabu.

Semua awan putih dan awan kelabu datang dan pergi silih berganti. Itulah yang diajarkan langit kepada kita agar senantiasa tersenyum ketika hadir awan putih dan awan kelabu semuanya menjadi nampak indah. langit yang luas dan terbuka semua kejadian yang berada di alam dinaunginya. Orang baik dan orang jahat diperlakukan sama yaitu penuh cinta dan kasih sayang oleh langit biru. Mari kita simak pesan tentang langit biru.

'The Expression of blue sky is compassion, because blue sky means empaty of self. When there's unity. And Whithout the thought of Iam loving. Love becomes the natural Expression of that of oneness.'

Siapa saja yang sudah menjadi langit biru akan mengisi hidupnya dengan cinta dan kasih sayang. Langit biru simbol keikhlasan. Tatkala kita meniadakan diri dari aku, ego, keangkuhan, kesombongan maka muncullah sikap Cinta dan kasih sayang pada diri kita untuk sesama terjadi begitu saja, spontan, tanpa paksaan, tanpa upaya, tanpa usaha. Semuanya menyatu dalam cinta secara natural dan alamiah. Itulah yang terjadi kenapa langit senantiasa tersenyum.









Air Mata Seorang Pemuda


By: agussyafii : seorang teman FB yang saya kira merupakan saudara dari tanah seberang yang banyak melakukan amal di rumah anak-anak yatim. Semoga usaha beliau dirahmati Allah SWT. cerita-ceritanya saya paparkan di sini untuk renungan kita semua sebagai hambaNya. Gaya penulisan dan bahasanya tidak saya ubah kerana menghormati hasil penulisan saudara Agus.

Malam itu ada seorang pemuda datang ke Rumah Amalia, badannya terlihat bugar namun hatinya menyimpan berbagai kepiluan dihati. Dia bertutur bahwa dirinya dididik dilingkungan yang taat beragama. Ketika dia beranjak dewasa dia terjerumus dalam lingkungan yang kotor. Sampai dia terserah penyakit aneh dikedua kakinya. Bintik-bintik kecil yang banyak dan memalukan. Penyakit itu sudah berulang kali diobati namun juga tak sembuh.

Mulanya saya tidak begitu merisaukan apa yang menimpa diri saya, tapi terasa mengganggu juga. Jadilah saya pelanggan di rumah sakit umum di jakarta. minggu pertama operasi kaki kiri, minggu berikutnya operasi kaki kanan. bukannya malah sembuh, bintik-bintik itu malah bertambah banyak. tubuhku yang awalnya segar bugar dengan fitness, kini nampak loyo dan tidak bersemangat. lanjutnya.

Setiap kali mendengar orang mengaji, merinding bulu kuduk saya. Ya Allah, Hancur rasanya hati saya seolah beban begitu sangat berat menindih saya.

'Ya Allah, Ampunilah dosa2 hambaMu ini....Dari kecil dididik agama, ketika dewasa hancur karena minuman & maksiat. Ampunilah hambaMu yang kotor ini Ya..Allah.'

Saya benar-benar bertobat. Ibadah saya tingkatkan, kebiasaan bershodaqoh dan berbagi rizki untuk anak-anak Amalia terus saya lakukan. ketekunan saya beribadah dan kesibukan saya bekerja menyebabkan saya lupa penyakit yang memalukan itu. saya bahkan lupa untuk berobat dirumah sakit. ' Begitulah ucap pemuda itu.

Anehnya penyakit itu tidak lama kemudian lenyap tanpa bekas. kaki saya kembali pulih, seolah tidak kena penyakit. Inilah peringatan Allah Subhanahu Wa Ta'ala bagi saya agar segera bertaubat dan tidak meninggalkan ibadah sholat. Tubuh saya kembali lambat laun sehat kembali. menghilangkan semua noda dan dosa yang melekat pada diri saya. amin..Ya Allah,' tutur pemuda itu sambil mengusap air mata yang bercucuran. Itulah air mata seorang pemuda, air mata yang penuh kecintaan dan ketakwaannya kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala. Subhanallah..
---

Barangsiapa yang bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezki dari arah yang tiada disangka-sangkanya.” (QS Ath-Thalaq 2-3
 
Di bawah, satu lagi petikan cerita dari FB untuk panduan kita semua sebagai hambaNya

Bukti Cinta Allah


By: agussyafii  

'Maka sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaqwa.' (QS. Ali-Imran: 76).

Setiap muslim yang bertaqwa kepada Allah akan selalu mendapatkan cintaNya. Tanda-tanda cinta dari Allah dapat dilihat dari keimanannya yang terus menerus bertambah dari waktu ke waktu. Ibadahnya semakin meningkat lebih baik, hubungan sosial semakin dicintai banyak orang. Sensitifitas terhadap penderitaan kepada orang lain terasa lebih peka dan peduli sebab dzikir kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala seolah tidak pernah lepas darinya.

Ada seorang perempuan sholehah yang bekerja sebagai pembantu rumah tangga. Dia senantiasa melaksanakan sholat tahajud. Suatu hari majikan mendengar doa-doa yang ia baca dalam sujudnya. Dalam doanya terucap,

'Ya Allah, aku memohon kepadaMu dengan cintaMu kepadaku agar Engkau memuliakanku dengan bertambah ketaqwaan dihatiku.'

Begitu selesai sholat, sang majikan bertanya padanya. 'Darimana kamu tahu bahwa Allah mencintaimu? mengapa engkau tidak katakan saja, 'Ya Allah, aku mohon kepadaMu dengan cintaku padaMu?' Sang pembantu perempuan itu menjawab, 'Bapak, kalo bukan karena karena cintaNya kepadaku, mana mungkin Dia membangunkanku untuk berdiri sholat menghadapNya? Kalo bukan karena cintaNya kepadaku, mana mungkin Dia menggerakkan bibirku bermunajat kepadaNya dikeheningan malam?'

Ya, kalo bukan karena cintaNya kepada kita, mana mungkin kita bisa melaksanakan sholat tahajud disetiap malam. Kalo bukan karena cintaNya Allah subhanahu Wa Ta'ala kepada kita, mana mungkin kita bisa saling mengajak dalam kebaikan.

07 April, 2010

Moist Banana Cake

Sebenarnya dah lama aku berura-ura nak buat kek pisang ni. Cuma baru-baru ni berkesempatan beli pisang kat pasar tani. Kebetulan banyak juga aku beli pisang berangan. Tapi lepas-sehari ke sehari rancangan aku tertunda, sampailah pisang yang banyak pun dah tinggal 5 biji, sebab husband aku suka makan pisang as pencuci mulut. Lagipun aku sendiri tiap-tiap hari bawa pisang ke opis sebagai kudapan utk alas perut. So, semalam misi aku pun telah berjaya aku laksanakan. Actually, banyak resepi kek pisang ni. Tapi utk kali ini, aku menggunakan resepi dari bro. Rozzan.




Bahan-Bahan :

250 g mentega
2 cawan gula (saya gunakan 200 gm)
4 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh vanilla ( saya gunakan vanilli)
4 sudu besar susu cair (sejat)
3 cawan pisang yg dilecek (saya gunakan pisang berangan, and pisang just ada 5 biji jek)
2 cawan tepung (diayak)
1 sudu teh bic of soda
1 sudu teh baking powder
Kacang walnut, macadamia,pecan (optional) - saya tak guna sebab malas nak wat...

Cara :

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus pukul. Kemudian masukkan, vanilli, susu dan garam. Kacau rata.
3. Selepas tu, masukkan pisang lecek tadi dan gaul.
4. Akhir sekali, masukkan tepung lalu digaul hingga sebati.
5. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 180 C utk selama 45-50 minit atau sehingga masak.
 yang bestnya, pagi ni aku bawa ke opis menjamu member-member, diaorang kata sedap sangat...kiranya misi aku berjaya!!!




06 April, 2010

Kelebihan Membaca Al Quran


Artikel ni aku dapat dari FB. Aku tahu, penulis ni memang berniat untuk berkongsi apa yang dia tahu.  Mungkin ini adalah ibadah dan dakwah dari beliau untuk umat manusia. Aku just C&P hasil tulisan beliau yang aku yakin adalah seorang saudara kita dari tanah seberang...

By: agussyafii


Malam yang sunyi dalam kesendirian membaca al-Quran dengan memahami makna sungguh merupakan kenikmatan tersendiri. Dengan membaca pelan sambil meresapi setiap kandungannya terasa keindahan sendiri, sebagai Allah berfirman, 'Maka bacalah al-Quran apa yang mudah bagimu untuk membacanya.' (QS 73:20). Rasulullah senantiasa mengajarkan kita agar kita mengetahui manfaat dan keutamaan membaca al-Quran diantaranya adalah.

1. Menentramkan hati, sebagaimana sabda Nabi Muhammad Shalallahu 'Alaihi wa Salam, ' Tidaklah sesuatu kaum berkumpul di suatu masjid daripada masjid-masjid Allah, mereka membaca al-Quran dan mempelajarinya kecuali turun kepada mereka ketentraman hati, mereka diliputi dengan rahmat, malaikat menaungi mereka dan Allah menyebut-nyebut mereka dan Allah menyebut-nyebut makhluk yang ada disisiNya. (HR. Muslim).

2. Penyembuh. Menurut Ibnu Qayyim dalam kitab 'Zadul Ma'ad menyebutkan bahwa al-Quran adalah penyembuh yang sempurna dari seluruh penyakit jasmani maupun rohani, sebagaimana firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

'Hai Manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman (QS. 10:57).

3. Kedua Orang Tua Mendapatkan Mahkota Surga, dari Muadz Bin Anas, Rasulullah bersabda, 'barangsiapa membaca al-Quran dan mengamalkan apa yang terdapat didalamnya. Allah akan mengenakan mahkota kepada kedua orang tuanya pada hari kiamat kelak. Dimana cahayanya lebih terang daripada cahaya matahari didunia. Maka kamu tidak akan menduga bahwa pahala itu disebabkan amalan seperti itu. (HR. Abu Dawud).

4. Kemuliaan Dari Allah. Orang yang membaca al-Quran senantiasa mendapatkan kemuliaan dari Allah bahkan orang yang masih terbata-bata dalam membaca al-Quranpun mendapatkan dua pahala, sebagaimana sabda Nabi Muhammad,

'Orang yang membaca al-Quran dan ia mahir dalam membacanya maka ia berkumpul bersama para malaikat, yang lebih mulia lagi berbakti. Sedangkan orang yang masih terbata-bata dan merasa berat membacanya maka ia mendapatkan dua pahala.' (HR. Muttafaqun 'Alaihi).

Sementara dihadist yang lain Nabi Muhammad juga bersabda, ' Bacalah dan bacalah sekali lagi bacalah dengan tartil seperti dilakukan didunia karena tempatmu terletak diakhir ayat yang engkau baca.' (HR. Tirmidzi).

5. Dibela di Akherat. Dari Abu Hurairah, bahwasanya Nabi bersabda, 'Bacalah al-Quran maka sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat (pembela) bagi ahlinya yaitu orang yang membaca, mempelajari dan mengamalkannya. (HR. Muslim).

Maknanya Miskin

Makna Miskin

By: agussyafii

Di sebuah sekolah, seorang puteri bintang film terkenal diminta ibu guru mengarang cerita tentang sebuah keluarga miskin. Begini cerita yang ditulisnya. 'Pada zaman dahulu kala, ada sebuah keluarga miskin. Maminya miskin, papinya miskin, anak-anaknya miskin. Pembantunya miskin, sopirnya miskin. Tukang kebunnya miskin, satpamnya miskin. Babby sitter-nya miskin. Semuanya miskin.'

Terbayangkah oleh kita apabila orang miskin punya pembantu, sopir, tukang kebun, penjaga malam, baby sitter. Tentunya dia bukan orang miskin tapi begitulah anak-anak dengan logikanya sendiri.

Kalau kita menilai orang miskin dari berapa banyak jumlah kekayaan, kesimpulan tadi tentunya benar namun bila kita menilai berdasarkan hati bukan dari jumlah kekayaan kesimpulan tadi tidak benar.

Makna kemiskinan adalah ketika kita tak pernah merasa cukup terhadap apapun yang kita punya, tidak perduli berapapun jumlahnya. Demikian juga dengan kekayaan hakekatnya adalah ketika kita sudah merasa cukup dan bersyukur terhadap apapun yang ada pada diri kita, tak peduli berapapun jumlah yang kita miliki. Rasa cukup dan kemampuan kita bersyukur itu kunci kita melepaskan diri dari kemiskinan hakiki.
---

'Dan carilah apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu kebahagiaan negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagiaanmu dari kenikmatan duniawi dan berbuat baiklah kepada orang lain. sebagaimana Allah telah berbuat baik kepadamu dan janganlah kamu berbuat kerusakan di muka bumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerusakan.' (Q.S. Al Qhashas [27] : 77)
 








Bahaya Menggunakan Telefon

Semalam tengok rancangan Oprah Winfrey kat channel 702-Hallmark kat astro. Aku memang suka tengok rancangan minah ni. Banyak info dan topik-topik yang menarik. Aku memang salute kat minah ni. Dia merupakan salah seorang wanita paling berpengaruh di dunia. Tak perlu dia menjadi artis. Tapi populariti dia mengalahkan sesetengah pemimpin negara dunia.
         Hmmm...sambung balik tentang topik yang dibincangkan dalam rancangan semalam. Topiknya mengenai bahaya menggunakan telefon bimbit ketika memandu. Dalam rancangan tu, Oprah telah menjemput beberapa individu yang mana keluarga mereka menjadi mangsa atau terlibat dalam kemalangan yang disebabkan oleh penggunaan telefon ketika memandu. Menangis-nangis tetamu kat rancangan tu bila menceritakan kisah kemalangan yang melibatkan mereka dan ahli keluarga. Ada satu keluarga tu, kehilangan suami dan juga rakan baik suami beliau sebab menjadi mangsa kepada seorang remaja berusia 19 tahun yang asyik menghantar sms ketika sedang memandu.
          Ada satu keluarga pula, kehilangan anak yang baru berusia 20...juga atas sebab yang sama. Mangsa sibuk melayan sms sehingga hilang tumpuan di atas jalan. Akibatnya, mangsa meninggal dunia kerana terbabas dan melanggar pokok. Ada satu kes pula, seorang anak kehilangan ibu tercinta. Sebabnya, sewaktu ibunya sedang melalui sebuah lampu isyarat, kereta ibu beliau telah dilanggar oleh sebuah kereta yang mana pemandunya asyik bersms. Apa tindakan si anak, yang menurut beliau, sebelum kejadian tersebut, turut merupakan seorang yang suka berbual di telefon ketika memandu, walaupun menggunakan hand free kit, beliau telah menampal satu stiker di belakang kenderaan beliau yang berbunya lebih-kurang begini " seseorang yang sedang menggunakan telefon ketika memandu telah membunuh ibu saya".
         Apa yang agak mengejutkan saya, menurut seorang professor yang dijemput dalam rancangan tersebut telah memberitahu penonton tentang titik tumpuan semasa memandu menggunakan telefon dan sebaliknya. Sekiranya kita sedang memandu dengan menggunakan telefon, titik tumpuan kita akan terjejas. Otak kita hanya mentafsirkan sudut pandangan yang kosong. Kita tidak akan nampak keadaan sebenar sekeliling kita. Peratus bahayanya bersembang dalam telefon ketika memandu adalah menyamai bahayanya memandu ketika mabuk. Impak yang akan berlaku bagi seseorang yang memandu dalam keadaan mabuk dan sedang berbual di telefon adalah sama. Tapi, yang paling mengejutkan, peratus bahaya penggunaan telefon untuk bersms adalah 4 kali ganda lebih tinggi dari memandu ketika mabuk. Bayangkan betapa kita semua telah membahayakan nyawa  orang di sekeliling kita kalau kita tidak ambil peduli.
         Dalam rancangan tersebut juga, satu ujian telah dijalankan ke atas 3 individu yang mendakwa mereka merupakan individu yang cekap dalam bersms. Seorang pelajar kolej, seorang surirumah dan juga seorang lelaki. Masing-masing sebelum itu mengaku titik tumpuan mereka tidak pernah terganggu ketika mereka bersms semasa memandu. Ujiannya, mereka diminta memandu disebatang jalan yang lurus dan juga berbengkang-bengkok. Beberapa kon diletak di atas jalan dibahagian tengah dan tepi jalan mewakili individu dan kenderaan lain. Hasilnya!!! Setiap dari mereka melanggar lebih dari satu kon yang diletakkan. Mereka juga memandu melangkaui aras jalan...iaitu memandu sehingga ke bahagian tepi jalan yang boleh merupakan laluan pejalan kaki atau juga laluan motosikal. Berbahayakan!!!
        Jadi, sebelum lebih ramai insan tak bersalah menjadi mangsa, sebelum ada anak yang kehilangan ibu dan ayah, dan sebelum lebih ramai menjadi yatim piatu...HENTIKAN PENGGUNAAN TELEFON BIMBIT KETIKA MEMANDU!!!

05 April, 2010

Just to released my tension

Teruk betul server hari ni...  Mengganggu betul dengan misi-misi dan tugas-tugas aku hari ni...
Lembap macam   Nasib baik masalah aku sebelum ni tentang template dah selesai 
Petang ni pun banyak kerja...  perut pula dah lapar 








Sotong Masak Hitam

Ini first time aku masak sotong masak hitam ni. Pernah dengar member cerita, kata sedap bila sotong dimasak sekali dengan dakwat yang hitam tu. Rasa pelik je memula tu. Boleh ke makan...apa rasanya...
Tapi a few days ago, aku ternampak resepi tu dalam blog Diana. So, apalagi...meluap-luap keinginan nak cuba masak. So, weekend lepas, bila pegi pasar, teruslah aku sambar sotong kat situ.

Resepi ni aku just C&P dari blog Diana. Thanks sebab merungkai satu misteri dalam kamus pemakanan aku and husband...But for my husband, I'm sorry sebab tak cerita ingredient masakan ni...aku tahu, kalau aku cerita, for sure dia tak akan makan...kekeke

Bahan-bahannya

1 kg sotong, dibuang tulang dan dibersihkan jangan dibuang dakwatnya
minyak untuk menumis
sedikit garam
sedikit serbuk perasa

Bahan untuk dikisar
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
9 bijii lada merah
5 biji cili padi thailand
2 sm halia
2 sm kunyit hidup
*aku tambah
*** 2 cm lengkuas
*** 1 camca ketumbar
*** 1 camca jintan manis
*** 1/2 camca jintan putih
Cara-caranya

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 yang telah dikisar selama 5 minit.
2. Kemudian masukkan sotong dan dakwatnya masak atas api selama 20 minit. Masukkan garam dan serbuk perasa.
3. Bila sotong telah masak boleh angkat dan hidangkan.

Nota: Jangan letak garam terlalu banyak, sebab sotong sudah masin rasanya. Sotong ini sedap bila ia berkuah sikit dan rempahnya serata masaknya dengan sotong.

Cendawan Goreng Bersos Roselle

Seperti biasa, menu aku mesti ada cendawan. Kali ni aku guna cendawan kering yang boleh didapati dipasaraya-pasaraya. Aku juga buat eksperimen dengan sayur cendawan aku kali ni. Aku bubuh air ribena...Sedap juga sebab lebih menyerlahkan kemanisan cendawan tu.


Bahan-bahan
150 gm cendawan kering [direndam lebih kurang 1 jam]
Sebungkus su'un [direndam]
2 keping sayur fucuk [direndam]
2 camca sos roselle
1 camca pekatan ribena
Sedikit minyak zaitun
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah [shallot]*
3-4 biji cili api*
Sedikit udang kering*
garam secukup rasa.
**cili utk hiasan
* ditumbuk

Cara-caranya
1. Tumis bahan yang telah ditumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan sayur cendawan, su'un dan juga fucuk yang telah kembang. (jangan lupa tos air rendaman)
3. Tambah sos roselle dan juga pekatan ribena. Masukkan sedikit air sekiranya kuah agak pekat.
4. Perasakan dengan garam dan juga cili yang telah dimayang.
5. Masak sehingga kuah agak pekat dan mendidih.


Masak Lemak Cili Api Ikan Kerisi

Ikan kerisi memang favourite aku dengan hubby. Biasanya aku goreng tanpa buat sisik. Letak pes cili, garam dengan kunyit. Ikan tu belah belakang. Goreng pula 3/4 masak menggunakan minyak yang banyak (deep frying)  dengan api panas...fuh...memang kecur air liur dah ni...
Anyhow, last weekend, my husband had requested me to cooked masak lemak cili api...
So inilah hasilnya...bertambah-tambah laki aku tu makan nasi sampai berpeluh-peluh...


Resepinya...
MASAK LEMAK CILI PADI

Bahan-bahannya
3 ekor ikan kerisi, dibersihkan
150 ml santan pekat
150 ml santan cair
1 1/2 cawan air
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
2 biji tomato, dibelah dua
1 sudu makan gula
garam secukup rasa
serbuk perasa
3 keping asam keping (mengikut kemasaman yang dikehendaki)

Bahan untuk dikisar
3 batang lada merah
15 batang cili padi
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
1 batang serai
2 cm lengkuas

Cara-caranya

1. Ikan kerisi digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan digoreng garing. Angkat dan ketepikan. (selalunya aku tak goreng sebab hubby tak suka yang bergoreng)

2. Rebus serai dan juga bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak. Masukkan juga daun kunyit dan tumis sehingga rempah bangkit baunya.

3. Masukkan pula santan cair dan juga air. Masukkan juga garam, asam keping, gula dan serbuk perasa. Masak dengan api yang kecil dan gaul sekali sekala sehingga kuahnya mendidih sikit.

4. Rasakan kuahnya bila semua bahan perasa telah cukup, masukkan ikan kerisi yang telah digoreng dan biarkan ia dimasak selama 5 minit dengan api yang perlahan agar kuahnya meresap pada ikan.

5. Akhir sekali masukkan tomato dan juga santan pekat. Gaul sikit biar tomatonya layu sedikit. Angkat dan sedia untuk dihidang.

Sambal belacan

Aku ni sebenarnya bab-bab sambal belacan bukannya terror sangat. Sebab aku kurang sikit bab-bab makan pedas ni. Kalau makan ulam pun, aku just boleh makan without sambal belacan. Kalau makanan yang pedas-pedas pula, sometime, aku boleh basuh dulu kuah yang pedas tu.
Tapi lain pula dengan husband aku, lagi pedas, lagi laju dia makan. Kadang-kadang jadi masalah juga utk aku masak. Sebab bila aku rasa...dah pedas ya..amat. tapi bila cik abang aku makan, dia kata langsung tak rasa apa...
Anyhow, aku tetap kena served my husband appetized...
Kat bawah ni resepi sambal belacan yang aku ceduk dari bloggers tegar dalam bidang masakan ni...
Thanks for sharing with us...



Bahan-bahannya

5 - 7 batang cili hijau & merah
15 batang cili padi
3 - 5 biji bawang kecil (dipotong 2)
1 inci belacan (dibakar)
Garam & gula
Limau nipis @ limau kasturi. (biasanya aku pakai 1 biji limau nipis)
1 1/2 sudu air suam

Cara-caranya
1. Tumbuk semua bahan kecuali garam, gula dan limau
2. Bila semua bahan sudah hancur, masukkan gula, garam dan perahan limau dan juga air suam.
3. Sedia utk dihidangkan.

Menu hari coti...

Ni semua menu aku dan husband hari minggu lepas. Husband request nak makan masak lemak cili api ikan kerisi. Aku pulak tambah masak cendawan goreng sos roselle dengan sotong masak hitam. Selain tu, aku juga goreng ikan gelama masin dan ikan kembung masin. Aku tumbuk sambal belacan. And sebagai pencuci mulut, buah tembikai jadi santapan.

Bengangnya...!!!

 Wawawa...dah berhari-hari aku cuba nak tukar template kat aku punya blog ni...tapi komputer aku buat hal...Server lembap gila...
  

Memang aku hot sungguh...
Rasa macam nak   

Tapi aku kena sabar   Sebab  aku  
Lagipun... tanpa new template pun aku masih boleh 







01 April, 2010

Alfredo Bowties Pasta

Aku memang hantu pasta. Selalunya aku masak ala carbonara...Tapi last month aku pergi Carefour, beli sos alfredo...Petang semalam tanya husband, nak bawak bekal apa ke opis. dia minta aku habiskan stok barangan yang ada kat dapur tu...so, belek punya belek, ternampaklah sos ni dengan bowties pasta...
Hmm...nampaknya itulah bekal aku kat opis...

Bahan-bahannya


250gm pasta bowties
1 tin sos pasta Campbells Prego (Alfredo: herb & cheese)
1 cawan air
3 biji bawang besar, potong dadu
2 biji bawang putih, dicincang
250 gram daging cincang [aku just guna daging burger je]
1 tin cendawan butang, dipotong ikut suka [cedawan butang tarak...aku ganti dengan sayur campur]
minyak zaitun untuk menumis
2 slice cheddar cheese (low fat)
1/2 camca teh maggi cukup rasa

Cara-caranya

1. Panaskan secukup air sehingga mendidih. Letak sedikit minyak zaitun, kalau tak ada, letak marjerin atau minyak masak pun dah ok. rebus pasta sehingga ia masak. Angkat dan toskan. [tinggalkan dalam 1/2 cawan air rebusan pasta utk guna sebagai kuah]
2. Panaskan secukup minyak zaitun dalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang besar yang telah didadu dan cili padi thailand dan tumis sehingga naik bau dan bawangnya layu.
3. Masukkan sayur campur/cendawan butang dan juga daging cincang. Masak sehingga dagingnya 3/4 masak.
4. Masukkan sos pasta ( Campbells), cheese dan air. Biarkan ia mendidih.
5. Masukkan pasta dan juga sedikit maggi cukup rasa.
6. Kalau nak sedap lagi, waktu hidang tu, parutkan parmesan...wallah...

Kek Marble

Kek ni aku buat 2 hari lepas. Saja suka-suka nak buat. Lagipun dah lama self raising flour tu menyembunyi dalam kabinet kat dapur tu...Taku nanti dah expired pulak...
Resepinya, aku dapat dari blog resepidiana. Hasil sumbangan chef Norzailina. Tapi, sebagaimana biasanya...memang banyak tapi kalau aku memasak ni...al maklumlah, tangan tak berseni...so, warna tu ikut sedap aku nak aturlah...

Kek Marble
Sumbangan : Chef Norzailina

Bahan-bahan

250gm butter
230gm gula castor
2 camca teh ovalette
4 biji telur
270gm superfine flour
1 camca teh baking powder
60gm susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 camca teh chocolate emulco

Cara-cara

1. Ayak tepung dan baking powder bersama. Ketepikan.
2. Putar majerin, gula dan ovelette hingga kembang dan berkrim.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Teruskan memutar adunan.
4. Kaupbalikkan tepung menggunakan spatula.
5. Masukkan susu pekat dan putar sebati.
6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar begitu sahaja,
    satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko, chocolate emulco dan susu segar.
7. Alas loyang bulat 22cm dengan kertas minyak.
8. Sudukan sesenduk adunan tanpa koko ke tengah loyang. Dikuti dengan adunan koko, silih berganti antara
    dua adunan sehingga habis.
9. Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min - 50min atau sehingga adunan tidak melekat pada lidi tester.

tadaaa....ini hasilnya...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kalau Rajin Nak Membaca

  • http://www.bharian.com.my/
  • http://www.utusan.com.my/
  • http://www.hmetro.com.my/
  • http://thestar.com.my/
  • http://www.nst.com.my/